Dejte si Pivo Jedno

Zajděte na Pivo Jedno, ale dejte si jich kolik chcete...

Více informací

O pivu Jedno


V České republice je na desítky velkých a na stovky malých pivovarů. Některé vaří tradičním způsobem, některé již využívají moderní technologie, které zajišťují daleko větší výtěžnost pivovaru, ale jsou na úkor kvality piva. Proto jsme začali spolupráci s pivovarem, který splňuje naše požadavky na kvalitu pivu a výrobní postupy.

Varna

Pivo jedno je vyráběno v klasické celoměděné dvounádobové varné soupravě, kterou tvoří scezovací káď a rmutomladinová pánev. Datují do roku 1957 od výrobce, který byl jeden z nejprestižnějších výrobců pivovarských technologii. V této podobě jsou varní nádoby v našem pivovaře umístěny od roku 2007, kdy byly zrekonstruovány a předělány na poloautomatický provoz. Jejich objem je koncipován tak, aby obsluha vyrážela až sto hektolitrů horké mladiny při délce trvání varního procesu deset hodin.

Spilka

Zchlazená mladina se přečerpá do prostorů pro hlavní kvašení zvaných spilka. Hlavní kvašení piva Jedno probíhá v otevřených kvasných kádích v prostorách spilky dle tradičních postupů výroby českých piv. Když je káď naplněna mladinou, vlijí se do ní pivovarské kvasinky, které začnou zpracovávat cukry v ní obsažené a produkovat z nich alkohol a oxid uhličitý. Z tohoto důvodu musí být prostory dobře odvětrány a navíc chlazeny, jelikož při kvašení se uvolňuje značné množství tepla, které by rozkvašenou mladinu ohřívalo na vyšší teplotu, při které mohou vznikat nežádoucí chuťové odchylky.

Ležácký sklep

Proces zrání u piva Jedno je odděleně od hlavního kvašení v ležáckých sklepích, které jsou z větší části umístěny prostorách historických sklepů obklopujících původní lednici. Ve 35 smaltovaných, uponových či nerezových ležáckých tancích pivo zraje pod přetlakem okolo jedné atmosféry při teplotách 0 až 3 °C, aby se nasytilo oxidem uhličitým a získalo tak říz a dobrou pěnivost. Dále dozrává chuťově, srovnává se hořkost a v neposlední řadě se částečně vyčiří. V ležáckém sklepě se pivo zdrží podle stupňovitosti a teplot od tří týdnů po několik měsíců.

Z čeho pivo Jedno vyrábíme


Pivo. Lahodný zlatavý mok, který je tvořen třemi základními surovinami: voda, chmel a slad. Pivo Jedno splňuje ty nejdlůžetiější faktory pro kvalitu tohoto lahodného nápoje, tedy výtečná pěnivost, příjemná hořkost a plný osvěžující říz. A tak Jedno si objednáte, ale dáte si jich, kolik chcete.

...

Voda

je klíčovou surovinou neboť pivo je tvořeno z 96 % právě vodou. Pro výrobu piva Jedno je použita voda zvlastních studní pivovaru, kdy prochází důkladným ošetřením v úpravně vody, neustále je pod laboratorním dohledem, aby byla neustále zachována její nezávadnost.

...

Slad

je nejdůležitější surovinou při výrobě českého piva. Používá se převážně slad ječný, kde je vstupní obilovinou poctivý ječmen. Dalšími typy jsou například pšeničný či žitný slad. Slady se vyrábí ve sladovnách a pro pivo Jedno byl pečlivě vybírán pro tuto surovinu dodavatel, který plní přísná kritéria. Používáme slad světlý (nazývaný také Český nebo Plzeňský) – základ českého piva, tvoří přibližně 99 % složení pevných surovin v pivě.

...

Chmel

jako jedna ze tří základních surovin pro výrobu piva, je představován usušenými chmelovými hlávkami samičích rostlin chmele evropského. Chmel se používá výhradně ve formě chmelových granulí, což jsou usušené, rozemleté a slisované chmelové hlávky. Poskytuje typickou hořkou chuť, která přispívá k tvorbě charakteristického aroma, zároveň je také nezbytným přirozeným konzervantem v pivě. Pro výrobu piva Jedno se používají odrůdy žateckých chmelů schválené pro výrobu Českého piva – Žatecký Poloraný Červeňák a Sládek.

...

Kvasinky

mají zásadní vliv na výsledný produkt. Pivovarské kvasinky jsou speciálně vyšlechtěné kmeny mikroorganismů. Jejich hlavním a nezbytným úkolem při výrobě piva je přeměna cukrů na alkohol a oxid uhličitý. Při kvašení vznikají i důležité vedlejší produkty, které dotváří chuť piva a bývají charakteristické pro jednotlivé výrobky, jedná se o estery, vyšší alkoholy a přidanou hodnotou piva jsou také vitaminy skupiny B. Při výrobě českých piv se využívají kvasinky spodního kvašení, tj. na konci kvašení sedimentují na dno kádě, pro tyto kvasinky jsou typické nízké teploty kvašení (okolo 10 °C).

Pivo Jedno v číslech


dobrá pěnivost, příjemná hořkost a osvěžující říz

11.2

EPM
extrakt z původní mladiny

4.40

%
Obsah alkoholu

28

IBU
hořkost

12

Barva

Kontakt


Chcete toto pivo prodávat ve Vaší provozovně?

Budišov 265
675 03 Budišov

na.jedno@email.cz

+420 777 691 655